Forspiring – er du med på bølgen?

forspiring

Det er endelig tid til forspiring..

Det er lige nu, vi skal i gang med forspiring af planter og blomster til sommerens altan! Og hvilken glæde det bringer. Det er utroligt, så fuld af liv en vindueskarm kan være. Man kan faktisk ikke undgå at blive glad, når spirerne lige så stille skyder op ad jorden.

Vi har sået mange blomsterfrø i år. Tagetes, Blomsterkarse og Ærteblomster. Altanen skal nemlig være en overbeplantet, jungleagtig storby prydhave. Det bliver fantastisk, og vi glæder os som små børn! De blomster vi har spiret er alle meget nemme at passe, så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang.

Og husk! Alle blomsterne bliver glade, hvis du nipper de visne blomsterhoveder af – så kommer der nemlig endnu flere!

forspiring

Forspiring – sådan gør du:

Det er faktisk utrolig nemt at forspire blomster, og alle andre frø, indendørs.

Du skal blot bruge:

  • Frø af dine yndlingsblomster
  • Så- og priklejord
  • Vand
  • Plastikposer
  • Elastikker

Start med at fylde så mange potter med jord, som du har forskellige frø til. Vi brugte tre: en til Tagetes, en til Blomsterkarse og en til Ærteblomster. Derefter drysser du frøene ud over jorden, dækker dem med 0,5-1 cm jord og trykker lidt til, så frøene kommer i kontakt med jorden. Vand så – men ikke for meget. Til slut sætter du et stykke plastik eller en plastikpose over potten og lukker til med et elastik.

Frøene vil spire efter 3-6 dage afhængig af frø-typen. Det er altid en god idé at læse på posen. Når spirerne har udviklet fire blade, kan du prikle dem ud i separate potter fx fiberpotter som blot kan plantes direkte ud, når vejret er til det. Det er nemt ikke? 🙂

  

Lidt om blomsterkarse

Planten med de smukke runde blade kaldes også Tallerkensmækker eller Nasturtium. Det er en hængeplante som blomstrer hele sommeren og efteråret med, hvis du har en altan med læ. Blomsterne er orange/gule, og kan godt ligne små tubaer. Både plantens blade og blomster er spiselige, hvilket jo bare er super lækkert at se på i sommerens salater! Bladene smager lidt hen ad rucola og Blomsterkarse gror ret hurtigt, så det er bare at plukke løs!

Lidt om ærteblomster

Man skal ikke at forveksle disse ærteblomster med de rigtige spiselige ærter. Disse ærteblomster, bliver ikke til ærter når de afblomstrer, og man kan bestemt ikke spise dem. Til gengæld er blomsterne utrolig smukke og farverige og så dufter de fantastisk.  De bliver rigtig høje, så derfor skal de helst have noget at vokse op ad, et gitter eller lignende, men så kan du også få en rigtig smuk “blomstervæg” på din altan – og som sagt, så er duften virkelig noget af det bedste ved disse blomster!

Lidt om Tagetes

Tagetes er en rigtig mormor-plante. Det er i hvert fald sådan, at vi husker den. Den stod altid i bedene hos mormor og hos mor, og nu også hos os. Den er utrolig nem og taknemmelig at passe, altså hvis du glemmer at vande dem, så visner de ikke de første mange dage 🙂 Blomsterne er orange, og planten kan blive meget fyldig, hvis den får en stor krukke at vokse i. Vi har ALTID tagetes. Det er en sikker vinder hver år, og man kan være sikker på, at alle de frø der såes spirer.

Hvad vil du forspire? Skriv i kommentarfeltet! 🙂

Vores næste forspiring skal være krydderurter – basilikum og persille, hvilket er præcis lige så nemt som beskrevet ovenfor. Det er bare at komme igang!

//Redaktionen